marți, 26 iunie 2012

Caracteristicile lemnelor de tenis de masa



paleta tenis
1. Greutatea. Cu cat un lemn este mai greu cu atat se pot produce lovituri mai puternice. Jucatorii ce au un stil de joc apropiat de masa cat si cei defensivi prefera lemne mai usoare. Acestea le ofera avantajul unui control mai rapid al paletei, necesar in schimburile scurte cand timpul de reactie este mic. Jucatorii ofensivi si cei ce au un stil de joc defensiv departe de masa prefera lemnele mai grele pentru ca pot produce mai multa viteza si efect, distanta marita permitandu-le un timp de reactie mai mare.


2. Rigiditatea. Lemnele rigide produc mai multa viteza si sunt preferate pentru loviturile agresiv ofensive (precum smash-ul) deoarece ofera si un plus de control in astfel de situatii. Lemnele felxibile produc mai mult efect si sunt bune pentru jocul de aproape.
Cu exceptia rara a jucatorilor profesionisti ce sunt specializati in anumite stiluri de joc, de obicei se recomanda alegerea unui lemn de o rigiditate medie, lemnele prea rigide fiind prea greu de controlat in jocul din apropierea mesei iar cele prea flexibile nefiind potrivite pentru eventualele lovituri puternice sau de distanta.

3. Centrul de greutate al paletei. Lemnele cu centrul de greutate mai aproape de varful paletei produc lovituri cu mai multa viteza si efect si sunt preferate de jucatorii ofensivi in timp ce jucatorii defensivi si cei specializati in blocaj prefera lemnele cu centrul de greutate apropiat de manerul paletei, fapt ce le permite un control mai bun al mingii.
4. Dimensiunile capului lemnului. Lemnele cu suprafata de contact mai mare necesita utilizarea unei cantitati mai mari de burete si cauciuc pentru a fi acoperite astfel tind sa devina mai grele si sa aiba centrul de greutate inspre varful paletei. Drept urmare controlul poate fi si el afectat.