marți, 26 iunie 2012

Alegerea mingilor de tenis de masa

mingi tenis de masa
Mingile de tenis de masa au un sistem de gradare care foloseste ca modalitate de notare a calitatii, stelele.

Gradarea lor incepe de la o stea si ajunge pana la 3, cele mai bune mingi si de fapt singurele mingi pe care ar trebui sa le folositi sunt mingile de 3 stele. Mingile pentru tenis de masa pot fi destul de scumpe, dar minigile de calitate au o durata mare de viata daca sunt tratate cum tebuie. Pentru a fi siguri ca beneficiati cat mai mult timp de o minge ar trebui sa le feriti de: lumina directa a soarelui, caldura excesiva si umezeala excesiva.

Deasemena aveti grija sa ridicati mingile imediat ce pica pe jos astfel reduceti riscul ca cineva sa se calce pe ele. Mingile de 3 stele ar trebui folosite pentru joc curent sau joc de antrenament. Pentru antrenamentul loviturilor puternice sau a servelor se pot alege mingi de o stea sau 2 stele.

Culoarea mingilor nu conteaza, ea ar trebui adaptata pentru o vizibilitate maxima tinand seama de conditiile de joc. Culorile legale sunt alb si portocaliu.

Caracteristicile lemnelor de tenis de masa



paleta tenis
1. Greutatea. Cu cat un lemn este mai greu cu atat se pot produce lovituri mai puternice. Jucatorii ce au un stil de joc apropiat de masa cat si cei defensivi prefera lemne mai usoare. Acestea le ofera avantajul unui control mai rapid al paletei, necesar in schimburile scurte cand timpul de reactie este mic. Jucatorii ofensivi si cei ce au un stil de joc defensiv departe de masa prefera lemnele mai grele pentru ca pot produce mai multa viteza si efect, distanta marita permitandu-le un timp de reactie mai mare.


2. Rigiditatea. Lemnele rigide produc mai multa viteza si sunt preferate pentru loviturile agresiv ofensive (precum smash-ul) deoarece ofera si un plus de control in astfel de situatii. Lemnele felxibile produc mai mult efect si sunt bune pentru jocul de aproape.
Cu exceptia rara a jucatorilor profesionisti ce sunt specializati in anumite stiluri de joc, de obicei se recomanda alegerea unui lemn de o rigiditate medie, lemnele prea rigide fiind prea greu de controlat in jocul din apropierea mesei iar cele prea flexibile nefiind potrivite pentru eventualele lovituri puternice sau de distanta.

3. Centrul de greutate al paletei. Lemnele cu centrul de greutate mai aproape de varful paletei produc lovituri cu mai multa viteza si efect si sunt preferate de jucatorii ofensivi in timp ce jucatorii defensivi si cei specializati in blocaj prefera lemnele cu centrul de greutate apropiat de manerul paletei, fapt ce le permite un control mai bun al mingii.
4. Dimensiunile capului lemnului. Lemnele cu suprafata de contact mai mare necesita utilizarea unei cantitati mai mari de burete si cauciuc pentru a fi acoperite astfel tind sa devina mai grele si sa aiba centrul de greutate inspre varful paletei. Drept urmare controlul poate fi si el afectat.

Tipuri de manere ale lemnelor paletelor de tenis de masa



Desi pot avea o infinitate de forme, majoritatea manerele paletelor de ping pong intra intr-una din categoriile urmatoare: maner flared (concav, lat la baza si subtiindu-se la intalnirea capului), maner drept si maner anatomic (precum cel concav dar cu centrul mai gros).

Manerele concave (flared) sunt in general preferate de catre jucatorii ofensivi deoarece acest tip de maner le permite o priza buna in executarea loviturilor ofensive (executate de cele mai multe ori cu forehandul).

Manerele drepte preferate de jucatorii ce au un rever bun cat si cei defensivi fiindca pot roti mai usor paleta, alegand in acest fel fata potrivita executarii loviturii cu reverul. Multi jucatori prefera acest tip de maner deoarece le permite schimbarea rapida a prizei intre serviciu si lovitura urmatoare.

Manerele anatomice ofera o priza comoda si sunt potrivite jucatorilor ce adopta un stil all-round sau amatorilor.

Tipuri de lovituri


lovituri tenis de masa
Topspin – imprima un efect de „inainte” mingii.

Backspin – imprima un efect de „inapoi” mingii.

Loop – lovitura ofensiva rapida cu mult topspin

Looper - jucator al carui stil este compus in cea mai mare parte din lovituri topspin

Loopkill – lovitura ofensiva foarte rapida si topspin mediu

Drive – lovitura cu viteza medie sau mare si putin topspin

Smash – lovitura de viteza maxima si fara topspin

Push – lovitura defensiva cu backspin, executata pe masa, cu un unghi deschis.

Slice – o alta denumire pentru push

Chop – lovitura defensiva cu backspin, executata de la distanta

Chopper - jucator al carui stil este compus in cea mai mare parte din lovituri chop

Flip
– lovitura dreapta, fara topspin, executata pe masa, in care miscarea se face scurt, din incheietura

Flick – o alta denumire pentru flip

Blocaj/Block – lovitura executata cu o miscare scurta, pe masa, impotriva mingilor rapide, cu topspin. Paleta este plasata pe directia mingii, cu un unghi inchis, pentru a o tine in suprafata de joc, pastrand o traiectorie joasa.

Contra – lovitura de viteza medie sau rapida executata de pe masa sau din apropiere, impotriva unei lovituri rapide, cu mult topspin. Se foloseste atunci cand, datorita timpului scurt de reactie, nu se poate ataca printr-o lovitura cu elan mare. Accentul este pus pe control, incercandu-se plasarea mingii intr-un loc incomod pentru adversar.

Contra Loop (counterloop, reloop) – lovitura loop executata din afara mesei impotriva unui loop al adversarului. Se foloseste atunci cand timpul de reactie este suficient pentru a ataca.